Disiplin Cezaları Hakkında Herşey
Tüm Sorun ve Anlaşmazlıklarınızın Hukuki Süreçlerinde Çözüm Ortağınız Olmaya Hazırız.

Disiplin Cezaları Hakkında Herşey

Disiplin nedir?

211 sayılı İç Hizmet Kanunu disiplini;”Kanunlara, nizamlara ve amirlere mutlak bir itaat ve astının ve üstünün hukukuna riayet demek” şeklinde tanımlamıştır.

 

Disiplin cezası nedir?

657 sayılı DMK’nun 124/2. maddesinde disiplin cezası; Kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve yönetmeliklerin Devlet memuru olarak emrettiği ödevleri yurt içinde veya dışında yerine getirmememek, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmamamak olarak tanımlamıştır.

 

Disiplin cezaları nelerdir?

Kamu görevlileri, çalıştıkları kurum itibariyle farklı disiplin kanunlarına tabi olabilirler.

Devlet memurları genel olarak 657 sayılı kanunda belirtilen disiplin hükümlerine tabi iken

yine devlet memuru olan Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ise görevlerinin niteliği icabı 7068 sayılı yasa hükümlerine tabi olmuşlardır. Kısacası disiplin cezaları kanunlarda farklı olarak belirlenmiş olabilir.

 

657 sayılı DMK’nda uyarma, kınama, aylıktan kesme, Kademe ilerlemesinin durdurulması ve Devlet Memurluğundan çıkarma cezaları düzenlenmiştir.

7068 sayılı kanunda ise uyarma, kınama, aylıktan kesme, kısa süreli durduruma, uzun süreli durdurma meslekten çıkarma ve devlet memurluğundan çıkarma cezaları düzenlenmiştir.

 

Disiplin cezası nasıl verilir?

Amirler tarafından disiplinsizlik yapıldığının öğrenilmesi ile disiplin işlemleri süreci başlar.

Disiplin amiri, meydana gelen olayı görevlendireceği bağımsız-tarafsız soruşturmacı vasıtasıyla araştırmalı, soruşturmalıdır.

Disiplin soruşturmacısının esas görevi maddi gerçeğe ulaşmaktır. Bu nedenle soruşturmacı meydana gelen olayı en ince ayrıntısına kadar irdelemeli, bilgi ve belge toplamalı, tanık dinlemeli, keşif yapmalı, bilirkişi görevlendirmeli, gerektiğinde kriminal inceleme yaptırmalıdır. Kamu görevlisinin disiplin suçu işlediğine dair şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanaat getirdikten sonra kamu görevlisine disiplin cezası verilmelidir.

 

Soruşturma yapılmadan disiplin cezası verilebilirmi?

Anayasa mahkemesi ve Danıştay’ın birçok kararında disiplin soruşturması yapılmadan verilen disiplin cezalarının hukuka aykırı olduğu belirlenmiştir. Kanun’da özel olarak belirtilmese de her disiplinsik olayında disiplin soruşturmasının yapılması disiplin hukukunun en temel ilkelerindendir. Kısacası disiplin soruşturması yapılmadan, maddi gerçek ortaya konulmadan, disiplin cezası verilmemelidir.

 

Savunma hakkı nedir?

Disiplin soruştırması sonunda muhakkik tarafından eylemin disiplin suçu kapsamında olduğu değerlendirilirse disiplin amirleri/kurulları kamu görevlisinin son savunmasını alarak disiplin eylemi hakkında bir karar verir. Bu nedenle savunma hakkı disiplin sürecinde çok önemlidir. Savunma hakkı tanınmadan ceza verilmemelidir.

 

Disiplin Cezasına Karşı İdari İtiraz ve İptal Davası nedir?

Disiplin cezası alan kamu görevlisi, kanunda belirtilen süre içerisinde bir üst amirin bulunması halinde bu amire verilen cezanın haksız olduğunu öne sürerek itiraz edebilir. Üst amir, itiraz konusunda itirazın kabulü ve cezanın kaldırılması ya da itirazın reddi

kararı verebilir Kamu görevlisi, itiraz hakkını kullanmadan doğrudan idare mahkemesinde iptal davası da açabilir.

İdare mahkemesinde dava açma süresi, disiplin cezasının kamu görevlisine yazılı olarak tebliğ edildiği tarihten itibaren (60) altmış gün içerisinde başlar. Bu husus çok önemli olup, dava açma süresinde tebliğ tarihi esas alınır.

 

İPTAL DAVASI HANGİ MAHKEMEDE AÇILIR?

kamu görevlilerine verilen disiplin cezalarına karşı iptal davasında İDARE MAHKEMELERİ görevlidir. İdare Mahkemeleri, dosya üzerinden karar verir. İdare mahkemelerinde tanık dinlenmez. Bu nedenle kamu görevlileri tanıklarını disiplin soruşturmasındaki ifadesinde beyan etmeli, disiplin soruşturmacısı tarafından tanıklar dinlenmelidir.

 

İPTAL DAVASINDA YETKİLİ MAHKEMEYİ NASIL TESPİT EDEBİLİRİM?

Disiplin cezalarına karşı iptal davaları kamu görevlisinin dava açma tarihinde görevli olduğu yer idare mahkemesi yetkilidir.

Her ilde idare mahkemesi bulunmamaktadır. https://www.hsk.gov.tr/Eklentiler/Dosyalar/2a0ab068-4e09-4220-890b-cf2973451bf2.pdf linkinden

hangi idare mahkemelerin hangi illerde yetkili olduğu görülecektir.

Hizmetlerimiz